Damian Szubart

Zarząd regionu województwa podkarpackiego

Damian Szubart

W Ruchu Polska 2050 jestem od października 2020 roku. Działam w grupie samorządowej, w Strategiach 2050 i jestem odpowiedzialny za kontrakty obywatelskie.

Ukończyłem prawo na Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej  w Lublinie filia w Rzeszowie, studia podyplomowe Prawo Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na Uniwersytecie Rzeszowskim i studia podyplomowe Inżynieria Ruchu Drogowego w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji  w Lublinie. Ponadto służyłem w Żandarmerii Wojskowej i ukończyłem, zdając egzamin oficerski Szkołę Podchorążych Rezerwy w Wyższej Szkole Oficerskiej im. Stefana Czarnieckiego w Poznaniu.

Od września 2000 roku jestem pracownikiem samorządowym, od prawie dziewiętnastu lat naczelnikiem Wydziału Komunikacji Starostwa Powiatowego w Łańcucie, od osiemnastu lat przewodniczę Powiatowej Komisji ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Od ostatnich wyborów radny Rady Miasta Łańcuta.

Specjalizuję się w prawie o ruchu drogowym, kierujących, transporcie, zbiorowym transporcie publicznym, bezpieczeństwie ruchu drogowego, samorządzie terytorialnym.

Prywatnie mąż i ojciec sześcioletniej córeczki Basi. Interesuję się literaturą, historią motoryzacji, rowerami, ekologią, urbanizmem i kynologią.