Irena Żukowska

Zarząd Zagranica

Irena Żukowska

Jestem nauczycielką języka polskiego jako obcego z wieloletnim doświadczeniem. Zdobywałam szlify na wszystkich poziomach edukacji – w kraju i za granicą.  Jestem językoznawczynią, glottodydaktykiem oraz absolwentką studiów doktoranckich w naukach o bezpieczeństwie.  Aktywnie uczestniczę w wielu konferencjach i projektach naukowych.  Obecnie nadzoruję projekt naukowego  Polska – Ukraina: kultura – bezpieczeństwo – język. Współpracowałam z wieloma czasopismami naukowymi z dziedziny bezpieczeństwa i obronności oraz jestem członkinią wielu towarzystw naukowych:  Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza, Towarzystwa Kultury Języka, Towarzystwa Nauk o Bezpieczeństwie. Autorka wielu publikacji naukowych z obszaru literaturoznawstwa, językoznawstwa i bezpieczeństwa.

Jestem założycielką i członkinią Zarządu Głównego w Stowarzyszeniu IKRiBL (Instytut Kultury Regionalnej i Badań Literackich) i dyrektorem Centrum Marketingu i PR, w tymże Stowarzyszeniu.
W 2020 roku  zaangażowałam się w kampanię prezydencką,  popierając  kandydata na prezydenta RP, Szymona Hołownię. Obecnie jestem członkinią Stowarzyszenia Polska 2050, a od września 2021 r., członkinią Zarządu regionu Zagranica.

Od 5 lat mieszka i pracuje w Wielkiej Brytanii.