Marian Bokun

Zarząd województwa dolnośląskiego i Sekretarz biura

Marian Bokun
Jest absolwentką Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie (kierunek Dyrygentura Chóralna). Ukończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu (Wydział Zarządzania, Informatyki i Finansów Menedżerskie Studia podyplomowe „Zarządzanie firmą”) oraz Dolnośląskiej Wyższej Szkole Służb Publicznych „ASESOR” we Wrocławiu (Studia podyplomowe „Administracja i przedsiębiorczość w Kulturze”).
Pracowała jako nauczyciel chóru, fortepianu, kształcenia słuchu, historii muzyki w PSM I st. w Skierniewicach, Prywatnej Szkole Muzycznej w Żyrardowie oraz jako asystentka chóru Bogoria w Grodzisku Mazowieckim. Od 2006 r. prowadziła wydział współpracy z zagranicą, a od 2010 r. pełniła funkcję Kanclerza w Dolnośląskiej Wyższej Szkole Służb Publicznych „ASESOR” we Wrocławiu.
Jest organizatorką lokalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych imprez artystycznych, edukacyjnych, takich jak koncerty, festiwale, kursy mistrzowskie i warsztaty. Od 2012 roku jest Menedżer orkiestry Inter>Camerata oraz Menedżer Międzynarodowego Festiwalu Clarimania. W latach 2017-2019 roku była wykładowcą na Uniwersytecie Wrocławskim w ramach Uniwersytetu III wieku.
Od maja 2017 do maja 2021 pełniła funkcję Dyrektora Kobierzyckiego Ośrodka Kultury.
Od 2021 roku działa w Stowarzyszeniu Polska 2050, od kwietnia 2022 jest sekretarzem regionu dolnośląskiego.
„Działam w Stowarzyszeniu Polska 2050, ponieważ chcę zrobić wszystko, by nasz kraj był dobrym miejscem do życia, w którym każdy znajdzie swoje miejsce i będzie czuł się bezpiecznie. Polska nie na kadencję, ale na pokolenia– z tym hasłem się w pełni zgadzam!” – mówi Maria.