Seweryn Gutkowski

Zarząd regionu województwa małopolskiego

Seweryn Gutkowski

Z wyksztalcenia jestem absolwentem wydziału prawa w KUL w Lublinie. Zawodowo od 20 lat jestem związany z małopolskim samorządem lokalnym jako sekretarz gminy i wiceburmistrz Ryglic, a następnie Świątnik Górnych. W ramach zainteresowań zawodowych prowadzę fundację Ornament, której głównym celem jest aktywizacja społeczna środowisk lokalnych: młodzieży, dorosłych oraz seniorów. Specjalizuję się w pozyskiwaniu grantów i prowadzeniu projektów zarówno infrastrukturalnych jak i społecznych, w tym w środowisku międzynarodowym: programy Funduszu Wyszehradzkiego, Erazmus+, EYF. Jestem trenerem i facylitatorem z zakresu partycypacji obywatelskiej i budowania zespołów.

Prywatnie prowadzę rodzinną pasiekę na Pogórzu Ciężkowickim, jestem członkiem PZP. Pasjonuje mnie sztuka i artystyczne formy aktywizacji społecznej, jestem m.in. kierownikiem chóru męskiego, członkiem koła poezji i kabaretu, uczestnikiem i inicjatorem wielu wydarzeń artystycznych w regionie

W Stowarzyszeniu Polska 2050 pełnię funkcję Lidera powiatu tarnowskiego, a teraz dodatkowo jestem Członek Zarządu województwa. Zajmuję się koordynacją prac Stowarzyszenia w Tarnowie oraz powiatach: myślenickim, wielickim, bocheńskim, proszowickim. Będę także odpowiedzialny za sprawy naszych grup: Pokolenie 2050 i Seniorzy w Małopolsce, a także za Rady Regionów.