Wioleta Kurzydem

Zarząd regionu województwa śląskiego

Wioleta Kurzydem

Z wykształcenia politolog i dziennikarz. Absolwentka Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Studiowałam również na Kadir Has University w Stambule.

Na co dzień pracuję jako specjalista ds. CSR-u w dużej spółce z branży motoryzacyjnej, a po godzinach zamieniam się w specjalistę ds. social media, PR-owca i marketingowca. Wcześniej, przez wiele lat byłam związana z dziennikarstwem i wolontariatem. Zazwyczaj w biegu, na kilku etatach, także społecznych.

Ruch tworzę od samego początku, od kampanii prezydenckiej. Jako lider powiatowy w mieście Żory zrealizowałam szereg akcji o charakterze ekologicznym, obywatelskim czy charytatywnym. Zaangażowałam się dla ludzi. To wiara w człowieka, jego umiejętności i chęć do zmiany otoczenia jest dla mnie główną siłą napędową do działania w Polsce 2050. Jestem bowiem przekonana, że tylko wspólnie możemy zrobić więcej.

Tworzę i buduję ruch, bo wiem, że wszystko to, co robimy w lokalnych społecznościach sprawia, że – centymetr po centymetrze – zmienia się nasz kraj i myślenie jego obywateli. Czuję, że sama mam wpływ na te zmiany, szansę na ich realizację i właśnie do tego chcę przekonać innych.