Pomagamy Ukrainie – warsztawy z robienia świec okopowych

11 stycznia 2023
Woj. mazowieckie

Zapraszamy do udziału w kolejnej akcji pomocowej dla Ukrainy, której organizatorem jest Stowarzyszenie Polska 2050 w woj. Mazowieckim. Tym razem będziemy razem robić świece okopowe. Stanowią one źródło światła i ciepła tak bardzo potrzebnego obrońcom Ukrainy w sytuacji gdy łańcuchy dostaw energii zostały zniszczone w efekcie rosyjskich ataków bombowych.

Warsztaty, podczas których powstawać będą wspomniane świece odbędą się we czwartek, 12 stycznia b.r. w Kamiliańskie Misji Pomocy Społecznej, ul. Traktorzystów 26 w Warszawie.

Wojna w Ukrainie trwa. Celem większości ataków rosyjskich rakiet oraz dronów jest infrastruktura energetyczna Ukrainy. Po zmasowanych atakach wojsk rosyjskich na zaplecze energetyczne Ukrainy, mieszkańcy miast zmagają się z bardzo dotkliwymi skutkami tych kierowanych bezpośrednio w cywilów działań wojennych. Ponad 20 mln osób na terenie całego kraju pozostaje bez stałego dostępu do energii elektrycznej. Dzięki świecom okopowym walczący żołnierze mogą ogrzać dłonie, a nawet podgrzać posiłek. Są one także przydatne cywilom.

Dzięki inicjatywie naszych wolontariuszy udało się zebrać znaczną część potrzebnych materiałów: puszki aluminiowe po żywności/karmie oraz pół tony parafiny i wosku, ale zachęcamy do przyniesienia ich również ze sobą – potrzeby są ogromne!

Zapraszamy każdego, kto miałby ochotę włączyć w tę akcję, gdyż każdy z nas może pomóc ukraińskim żołnierzom i cywilom w tym wyjątkowo trudnym czasie.

Zrobione świece zostaną przekazane ukraińskiemu wojsku, stacjonującemu w okolicach Bachmutu.

Podobne warsztaty odbyły się już w woj. dolnośląskim, gdzie wolontariusze i członkowie  Polska 2050 Dolnośląskie wsparli cykliczną akcję „Foreign Front – Darujemy Ciepło Obrońcom Ukrainy”. Z kolei 14 stycznia Polska 2050 Opolskie spotka się na warsztatach w Centrum Aktywizacji Społecznej w Opolu przy ulicy Krakowskiej 32.

Pokażmy solidarność z walczącą Ukrainą, nie pozwólmy, żeby ukraińscy żołnierze marzli z okopach, a ich dzieci w domach !

Link do wydarzenia na FB https://fb.me/e/2auURh6O4