Przyjaźni AUTYSTOM

Rozwijamy miejsca przyjazne osobom z autyzmem. Celem projektu jest poprawa dostępności do podstawowych usług dla osób ze spektrum autyzmu (oraz ich opiekunów), które są niezbędne w ich codziennym życiu. Koordynatorzy i wszyscy, którzy dołączą do projektu chcą również działać na rzecz większej świadomości społecznej, tj. edukować o wyjątkowych potrzebach osób z autyzmem m.in. w placówkach opieki zdrowotnej, ośrodkach rekreacyjnych, ośrodkach kulturalnych, restauracjach. Planują budowanie bazy miejsc przyjaznych, stworzenie procesu certyfikacji i nadzoru zapewniającego utrzymanie odpowiedniego standardu obsługi. Wreszcie, działać na rzecz aktywizacji zawodowej osób z autyzmem.

Dlaczego powstał projekt? Chcemy walczyć z wykluczeniem społecznym w każdym możliwym zakresie. Szacuje się, że w niedługim czasie autyzm dotknie około 1% populacji. Złe doświadczenia lub brak przygotowania prowadzą do sytuacji, w której osoby z autyzmem i ich opiekunowie odkładają w czasie lub nawet rezygnują z korzystania z pewnych usług.

Wszyscy, które chcą się włączyć w projekt, mogą pisać na adres: przyjazneASD@stowarzyszenie2050.pl