Razem dla rodzin zastępczych

Zapraszamy do współpracy i kontaktu:

Osoby mieszkające poza granicami Polski prosimy o podanie kodu pocztowego 00-000.

Pani/Pana dane osobowe pozyskiwane w związku z usługą newsletter/formularza rejestracyjnego na stronie www.polska2050.pl są przetwarzane przez Fundację Polska Od Nowa, jako administratora danych osobowych, z siedzibą przy ul. Warecka 8/67, 00-040 Warszawa, e-mail: [email protected] przez czas trwania zgody osoby uprawnionej.

Pani/ Pana dane osobowe mogą podlegać profilowaniu i zautomatyzowanemu przetwarzaniu lub być rzekazywane podmiotom trzecim, ponieważ administrator korzysta z narządzi technologicznych udostępnianych przez podmioty trzecie dla celów rozsyłania informacji i hostingu treści na stronie www.polska2050.pl [POLITYKA PRYWATNOŚCI].

Ma Pani/ Pan prawo:

a) do żądania od administratora danych dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także do sprzeciwu co do przetwarzania danych oraz ich przenoszenia,

b) do cofnięcia w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych – w takim przypadku nie wpływa to na przetwarzanie danych przed cofnięciem zgody,

Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na naruszenie przez administratora danych zasad przetwarzania danych. Więcej informacji na temat celu i sposobu przetwarzania Pana/Pani danych osobowych znajduje się tutaj.

Kontakt z administratorem możliwy jest za pośrednictwem poczty na adres administratora wskazany powyżej lub elektronicznie poprzez e-mail: [email protected].

Stowarzyszenie POLSKA 2050 wspiera Rodziny Zastępcze, organizując zdalne korepetycje dla dzieci oraz lokalną pomoc dla całych rodzin. Wszystkie te działania są prowadzone w ramach akcji “RAZEM DLA RODZIN ZASTĘPCZYCH”.

“Wszystko zaczęło się w czerwcu 2020 od chęci pomocy dzieciom. Szybko zrozumieliśmy, że rodziny zastępcze bardzo potrzebują naszego wsparcia, gdyż ich sprawne funkcjonowanie to szansa na radosne dzieciństwo i prawdziwy dom dla dzieci straumatyzowanych, po wielu przejściach. Domy dziecka nadal funkcjonują jak instytucje, a dziecko nie powinno mieszkać w instytucji” – mówią koordynatorzy projektu.

W Polsce w pieczy jest ponad 56 000 dzieci. Akcja korepetycji to wynik rozmów i konsultacji ze środowiskiem rodzin zastępczych. Uruchomiliśmy projekt ogólnopolsko w listopadzie 2020 roku. Co roku na te zajęcia czeka prawie 1500 dzieciaków, co sprawia, że potrzebujemy zaangażowania blisko tysiąca wolontariuszy, którzy przez najbliższy rok szkolny będą pomagać wyrównywać nierówności edukacyjne, nadrabiać zaległości w szkole, jak i szlifować talenty. W okresie pandemii w naszej akcji brało udział ponad 800 korepetytorów!

Wsparcie akcji „Razem dla Rodzin Zastępczych” to nie tylko pomoc edukacyjna. To również pikniki rodzinne, spływy kajakowe, szkolenia i wiele działań, które pomagają tworzyć i podtrzymywać relacje oraz tworzyć sieci wsparcia. We wrześniu zorganizowaliśmy duże wydarzenie na rozpoczęcie nowego roku szkolnego i naszej akcji, o czym przeczytasz tutaj.

Nawiązaliśmy setki kontaktów z rodzinami, dzięki czemu byliśmy w stanie wspierać ich w stawianiu czoła codziennym problemom. Organizujemy akcje pomocowe, pomagamy w kwestiach formalnych, interweniując w urzędach czy instytucjach państwowych. Naszym celem jest usprawnienie funkcjonowania rodzin zastępczych do czasu, kiedy obecnie istniejący system opiekuńczo-socjalny stanie się efektywny, dając prawdziwe wsparcie rodzinom zastępczym. Opracowaliśmy z Instytutem Strategii 2050 postulaty zmian systemowych w polityce społecznej wobec dziecka“Rodziny dla dzieci – prawo, nie przywilej”.

By dotrzeć do jak największej liczby osób, które chciałyby prowadzić takie korepetycje oraz oraz by podnosić jakość tych zajęć poprzez subskrypcję różnorodnych aplikacji, programów, podręczników on-line potrzebujemy Twojego wsparcia.

Zaangażować się możesz w różny sposób. Zostań korepetytorem (nie musisz być zawodowym nauczycielem!), lub poprzez wsparcie zbiórki. Wszelkie pytania możesz kierować do koordynatorek akcji: Pauliny Łączyńskiej i Agnieszki Spodarek na adres: [email protected]