Uniwersytet Trzeciego Wieku 2050

Seniorzy mają głos, nie tylko na wyborach! Stowarzyszenie „Polska 2050”, rozumiejąc rosnące potrzeby aktywności życiowej polskich seniorów, oferuje w kooperacji z instytutem Strategie 2050 nowoczesny Uniwersytet Trzeciego Wieku (UTW 2050). UTW 2050 jest profilowany w kierunku aktywnego rozwoju „Społeczeństwa Obywatelskiego”. Jako mieszkańcy kraju członkowskiego Unii Europejskiej, w którym systematycznie wzrasta średnia długość życia i wydłuża się czas spędzany na emeryturze, podjęliśmy konkretne wyzwanie: stopniowe zainteresowanie polskich seniorów twórczą aktywnością życiową. Posłuchaj i zobacz, co mówią organizatorzy i członkowie Klubów Seniora Polska 2050.

• Naszym celem w tym roku jest integracja środowiska seniorów wokół aktywności naukowej i akademickiej oraz budowanie świadomego społeczeństwa obywatelskiego.
  • Uniwersytet jest neutralny światopoglądowo. Zaprasza wszystkich obywateli (+55), niezależnie od poglądów, wyznania czy opcji.
  • Wykłady będą odbywały się raz w miesiącu, za każdym razem w innej miejscowości i transmitowane online dla pozostałych słuchaczy.
    Tydzień później po każdym spotkaniu odbywać się będzie DEBATA na temat kwestii poruszonych w wykładzie, jako forma ćwiczeń.

Zasady uczestnictwa:
– Uczestnictwo bezpłatne, CERTYFIKAT zaliczenia roku na podstawie obecności w 80% zajęć (online/fizycznie). Uczestnictwo fizyczne w wykładach oferujemy, przede wszystkim, dla lokalnej społeczności, w miejscu organizowanego wykładu.
– Jest możliwość uczestnictwa w zajęciach w roli „wolnego słuchacza”.

PROGRAM WYKŁADÓW (rok akademicki 2022/2023):
Semestr I
  • 15/09/2022, g. 18:00 – Wykład inauguracyjny Szymon Hołownia „Społeczeństwo Obywatelskie” link do wydarzenia
  • 13/10/2022, g. 18:00 – sędzia Jerzy Stępień „Istota demokracji, rozwój idei demokratycznych w Polsce”
  • 17/11/2022, g. 18:00 – Roman Mazur MBA: „Bezpieczna i etyczna sztuczna inteligencja jako fundament rozwoju społeczeństwa przyszłości”
  • 15/12/2022, g. 18:00 – dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek: „Rynek pracy w kontekście starzejącego się społeczeństwa
  • 19/01/2023, g. 18:00 – prof. Paweł Wojciechowski: „Przyszłość emerytalnej umowy międzypokoleniowej”
Semestr II
Organizatorzy zastrzegają sobie prawa do zmiany programu.
Inne aktywności przewidziane dla seniorów realizują nasze Kluby Seniora Polska 2050 (zapraszamy na oficjalny fanpage).